Egy új, hirdetési SDK-ként terjesztett androidos kártevőt fedeztek fel több alkalmazásban is, melyeket a Google Play áruházból korábban együttesen több mint 400 milliószor töltöttek le.

A kémprogramot a Dr. Web biztonsági kutatói fedezték fel, SpinOK néven nyomon követték, majd arra a következtetésre jutottak, hogy az SDK a felhasználó készülékein tárolt személyes adatokat ellophatja és egy távoli szerverre küldheti. A vírusirtó cég szerint a SpinOK látszólag törvényes viselkedést mutat, „napi jutalmakhoz” vezető minijátékokat használ a felhasználók érdeklődésének felkeltésére.

A felszínen a SpinOK modul célja, hogy minijátékokkal, állítólagos nyereményekkel és jutalomsorsolásokkal fenntartsák a felhasználók érdeklődését az alkalmazás iránt, hogy az minél hosszabb ideig a készülékeken maradhasson

– magyarázza a Doctor Web jelentése.

GettyImages-1065837148

Fotó: Omar Marques / SOPA Images / Getty Images Hungary

A háttérben azonban a trójai SDK ellenőrzi az Android-eszköz szenzoradatait, majd csatlakozik egy távoli kiszolgálóhoz, hogy letöltse a megnyitott URL-ek listáját, amelyeket a korábban említett minijátékok megjelenítéséhez használnak, írja a Bleeping Computer nevű szaklap.

QP | Quality Placement

Míg a minijátékok az alkalmazások felhasználói számára az elvárásoknak megfelelően jelennek meg, a Dr. Web szerint a háttérben az SDK további rosszindulatú funkciókat is képes végrehajtani, beleértve a készüléken fellelhető fájlok böngészését, letöltését, vagy éppen a vágólap tartalmának másolását és cseréjét.

A fájlok kiszivárogtatására szolgáló funkció a Dr. Web szerint különösen aggasztó, mivel privát képeket, videókat és dokumentumokat hozhat nyilvánosságra. A vírusirtó cég szerint az SDK-t 101 olyan alkalmazásban találták meg, amelyeket összesen 421 290 300 alkalommal töltöttek le a Google Playről, ezek közül a legnépszerűbbek a következők voltak:

Amennyiben az alkalmazások valamelyike jelenleg is telepítve van a készülékén, azonnal törölje! Az összes érintett alkalmazás listáját ide kattintva érheti el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *